+36 70 369 0226, (+36 1) 707 4958
toucan@toucantourist.hu
  • BLED TÉLEN IS SZÉP!
    SZÁLLÁSOK, SÍCSOMAGOK
  • TÉLI ÜDÜLÉSEK, SÍPROGRAMOK
MENÜPONTOK
Kérjük adja meg e-mail címét
Utazás módja*
Régió
Indulási dátum
Szállás típusa
Ország*
Város
Rugalmasság
Ellátás
Ár (tól-ig)
Rendezés
Keresés szóra, kifejezésre
A *-al jelölt mezők kiválasztása kötelező!
Utazás módja*
Régió
Indulási dátum
Keresés szóra, kifejezésre
Ország*
Táv Bp-től
Síterep
Ellátás
Sípályák hossza
Keresés szóra, kifejezésre
A *-al jelölt mezők kiválasztása kötelező!

BÁLINT NAPI KIRÁNDULÁS A MÁTRÁBA
FELDEBRŐ, PARÁD, GALYATETŐ
HÁZI DISZNÓTOROS EBÉDDEL

Reggeli indulásunkat követően első megállónk Feldebrő lesz. A település központjában áll a Szent Márton templom. Egyedülálló építészeti kialakítású altemploma, érintetlenül fennmaradt középkori freskóival a XI. századi építészeti emlékeink egyik legkiemelkedőbb Európa hírű műemléke. Itt vannak hazánk legépebben megmaradt Árpád kori falfestményei. Az altemplom eredetileg az Aba nemzetség temetkezési helyéül szolgáló sírtemplomnak épült. Aba Sámuel még uralkodása előtt építette, majd halála után ide is temették.

Tovább haladva Tarnaszentmária települést érintjük, ahol egy dombtetőn áll hazánk egyik legrégebbi és legkisebb még ma is működő temploma.  A templom alapítása még 973-ra vezethető vissza. A templom stílusa és szerkezete egyértelműen bizánci hatásról árulkodik. A külső falon néhány középkori faragást láthatunk. A templomot kívülről tekintjük meg.


A nap további részében a Mátra hegyvonulatai között utazunk. Így érkezünk meg a népszerű kiránduló- és üdülőhelyre, Parádra. A 18. század második felében timsó tartalmú gyógyvizet is találtak itt, melyet manapság fürdő- és ivókúra formájában hasznosítanak. Parádfürdőn állunk meg, érintjük az Ybl Miklós által tervezett Állami Kórház épületét, majd az 1880-ban, szintén Ybl tervei alapján épült eklektikus stílusú Cifra Istállót tekintjük meg, mely ma a lovak mellett a Kocsimúzeumnak is helyet ad. A kiállítás, a kerék feltalálásától, a díszes főúri hintókig átfogó képet ad a kocsi készítés történetéről. Eredeti 19-20. századi díszes hintók között látható itt az országházi és az esztergomi díszhintó is. A parádi program végén lehetőségünk lesz egy igazi, házi disznótoros ebédet elfogyasztani egy hangulatos, helyi étteremben.


Tovább haladva autóbuszunkkal felmegyünk az ország harmadik legmagasabban fekvő csúcsának, a 964 méter magas Galya-tető déli oldalán található Galyatető országos hírű magaslati üdülőhelyre, mely Mátraszentimre egyik településrésze. Sétálunk a kristálytiszta, friss, hegyi levegőn, gyönyörködhetünk a téli Mátra képeiben. Felkeressük a helyi kis kápolna előtt felállított Kodály Zoltán mellszobrot. A neves zeneszerző 1941-től szinte minden esztendőben eltöltött hosszabb – rövidebb időszakot a Nagyszállóban, ahol a tiszteletére egy kis emlékszobát is berendeztek. Itt látható  Kisfaludy Stróbl Zsigmond mellszobra és Kodály zongorája, míg a falakon a Mester mátrai tartózkodása során készült fotókat helyezték el.


Tovább haladunk a Mátra gerincén, így érkezünk meg a Zagyva patak völgyébe. Utolsó megállóhelyünk Mátraverebély lesz, ahol a település legértékesebb számon tartott kincsét tekintjük meg, a monumentális, torony nélküli római katolikus templomot, melyet már 1210-ben oklevél említett és hazánk egyik legjelentősebb román alapokra épített, kora gótikus műemléke. Mérműves, gótikus ablakai jól érzékeltetik a középkor hangulatát. Az eredeti román templomot először gótikus, majd barokk stílusban alakították át. Az épületben 15. századi gótikus freskók vannak, míg a kőből faragott szószék 16. századi, késői reneszánsz stílusú.

Egy tartalmas, de szép nap estéjén Pásztó és Hatvan érintésével fogunk visszaérkezni Budapestre.


Időpont:

2019. február 16.

Részvételi díj:
6.990 Ft / fő

foglalási díj (ha először utazik velünk): 1.500 Ft/főRészletek:

A részvételi díj tartalmazza:

  • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
  • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
  • a szervezés díját.


Választhatóan fizetendő díjak:

  • Feldebrő, Szent Márton templom: 400 Ft/fő (adomány)
  • Parád, Kocsimúzeum és Cifra Istálló: 500 Ft/fő
  • Disznótoros ebéd Parádon (Orja leves, májas és véres hurka, sült kolbász, hagymás tört burgonya, párolt káposzta, házi sütemény): 3.500 Ft/fő

A díjak a buszon az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Érdeklődés:

© 2015 Travelmax
POWERED BY: